Τα δικαιώματα των παιδιών


http://fmag.gr/node/4329

Ο 5ος Διεθνής Διαγωνισμός Φωτογραφίας «Ειρήνη Είναι» με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού, που διοργανώνει το Ελληνικό γραφείο του διεθνή οργανισμού «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία», ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Τα στατιστικά του διαγωνισμού είναι εντυπωσιακά! Η ιστοσελίδα του διαγωνισμού δέχθηκε περισσότερους από 1,4 εκ. επισκέπτες από 159 χώρες (μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2013).

Συνολικά υποβλήθηκαν 830 φωτογραφίες και στις 4 κατηγορίες, από 317 φωτογράφους από 61 χώρες από όλο τον κόσμο.

Διακρίθηκαν 73 φωτογραφίες και στις 4 κατηγορίες, ενώ οι 46 διακριθέντες φωτογράφοι προέρχονται από 21 χώρες. Καλύτερος φωτογράφος για το σύνολο των υποβληθέντων έργων του: Nguyen Vu Phuoc, Βιετνάμ. (1 1η θέση, 1 6η θέση, 3 τιμητικές αναρτήσεις και στις 3 κατηγορίες).

Η γενική εικόνα του διαγωνισμού, όπως αυτή αποδόθηκε από τους κριτές, είναι πως οι συμμετοχές ήταν στην πλειοψηφία τους σε πολύ υψηλό επίπεδο και στις 4 κατηγορίες, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αμεσότητα και η οξυδέρκεια των μαθητών μέχρι 16 ετών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Στο σύνολο των φωτογραφιών, διακρίνουμε δύο τάσεις. Η μία είναι αυτή που αναδεικνύει τα δικαιώματα των παιδιών μέσα από τη δημιουργικότητα και το παιχνίδι της παιδικής ηλικίας. Η άλλη είναι αυτή που καταγγέλλει με άμεσο ή μη τρόπο τις κακές συνθήκες διαβίωσης και τη στέρηση στην ουσία, των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως.

Θα θέλαμε αυτός ο διαγωνισμός και οι διακριθείσες φωτογραφίες του, να είναι μια αφορμή για όλους μας, μικρούς και μεγάλους, να σκεφτούμε, να συζητήσουμε και να δράσουμε ενώνοντας δυνάμεις, για να μπορέσουν περισσότερα παιδιά να έχουν πρόσβαση στα βασικά τους δικαιώματα: τροφή, στέγη, υγεία, εκπαίδευση, νερό, παιχνίδι, ελευθερία έκφρασης. Εμείς, στον «Κόσμο Χωρίς Πολέμους και Βία» θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας και σας καλούμε όλες και όλους να συμμετέχετε σε κάποια από τις ομάδες δράσης που θα βρείτε στην πόλη σας. (www.worldwithoutwars.org)

Ευχαριστούμε από καρδιάς, όλους τους συμμετέχοντες, τους διακεκριμένους κριτές μας και τους χορηγούς, που στήριξαν για άλλη μια φορά αυτό το διεθνή διαγωνισμό. Τέλος, σας καλούμε να προετοιμάσετε τις νέες συμμετοχές σας, για τον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας «Ειρήνη Είναι» που θα έχει θέμα «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

 

3ο βραβείο/χάλκινο μετάλλιο FIAP - 3rd prize / FIAP bronze medalTijen Erol, Cyprus.

3ο βραβείο/χάλκινο μετάλλιο FIAP - 3rd prize / FIAP bronze medal
Tijen Erol, Cyprus.