Interview for Kıbrıs Ekonomi

Interview for Kıbrıs Ekonomi

Sevim BASRİ
14 Ocak 2014


http://www.kibrisgazetesi.com/?p=6561

Kıbrıslı Türk fotoğrafçı Tijen Erol, Yunanistan’da elde ettiği başarıyla dikkatleri üzerine çeken bir isim.

Erol, dünyada şiddet karşıtı bilinç yaratmayı hedefleyen ve 40 ülkede faaliyet gösteren, “World Without Wars and Violence Movement” (Savaşsız ve Vahşetsiz Dünya Hareketi) Yunanistan şubesinin UNESCO işbirliği ile organize ettiği ‘Barış: Çocuk Hakları’ konulu 5. Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nda siyah beyaz dalda FIAP Bronz Madalya kazandı. Tijen Erol, 61 ülkeden 317 fotoğrafçının katıldığı, dünyanın en büyük fotoğraf federasyonu FIAP onaylı yarışmada elde ettiği başarı ile birlikte FIAP yarışmalarında “madalya alan ilk Kıbrıslı Türk kadın fotoğrafçı” unvanının da sahibi oldu.

Tijen Erol, geçtiğimiz aylarda ise Mehmet Ali Serak ile birlikte, ülkemizde düzenlenen ve “Kadına yönelik şiddete dikkat çekmeyi” hedefleyen bir kampanyada, gönüllü olarak objektiflerin karşısına geçen 13 kadının fotoğraflarının çekildiği çalışmada görev aldı. Yunanistan’da elde ettiği başarı karşısında büyük heyecan duyduğunu anlatan Tijen Erol, projenin “Barış ve Çocuk Hakları” konulu olmasının da kendisi için ayrı bir önem taşıdığını söyledi.

Fotoğraf çekerken “Ben O, An’ı yakalamayı seviyorum” diyen Erol, kendisine en başta insanların ilham verdiğini vurguladı.

İş ve eğitim hayatındaki tecrübelerini KIBRIS Ekonomi’ye anlatan Tijen Erol, fotoğrafçılığı meslek olarak seçmek isteyenlere ve fotoğraf sanatına ilgi duyan gençlere de önemli tavsiyelerde bulundu. “Eğitim çok önemlidir. İnsan kendini geliştirmeye devam etmeli” diyen Erol, “Ben ödül aldım, artık fotoğrafçıyım” demenin de insanın kendini geliştirmesini engelleyici bir yanılgı olduğunu söyledi.

Erol, fotoğrafçılığı meslek olarak seçmek isteyenlerin, ilgilendikleri fotoğraf türüne yoğunlaşmalarını da tavsiye etti. “Gençler ne istediklerinin farkına varsınlar ve onun peşinden gitsinler” diyen Tijen Erol, bunun mutlaka başarı getireceğine vurgu yaptı. Erol, ayrıca gençlerin mutlaka boş zamanlarını kendilerine bir şeyler katacak şekilde değerlendirmeleri tavsiyesinde de bulunarak bunun geleceğe dönük yatırım sağlayacağına dikkat çekti.

Tijen Erol’un sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

KIBRIS Ekonomi: Bize biraz eğitim sürecinizden ve iş yaşamınızdan bahseder misiniz?

Tijen EROL: Liseden mezun olduğum yıl amacım Güzel Sanatlar’a gitmekti. Ancak ailemin itirazlarıyla gidemedim. Üniversite sınavına girdim ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ni kazandım. ODTÜ’de Mühendislik Bilimleri Bölümü’nde okudum. Döndükten sonra Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde İşletme üzerine Master yaptım. Daha sonra çalışmaya başladım. O süreçte sürekli reklam ajansları ile olan iletişimden de kaynaklanarak, kendi çapımda grafik sanatları ile ilgilenmeye başladım. Daha sonra İngiltere’ye gittim ve orada da grafik tasarımcı olarak bir matbaada çalışmaya başladım. Bu sürede grafik üzerine eğitimime de devam ettim. İşçi Partisi’nden birkaç milletvekilinin propaganda sürecinde bazı çalışmalar yaptım. Matbaadan ayrıldıktan sonra ise kendilerinden bana bir teklif gelince İşçi Partisi’nde çalışmaya başladım. Siyasi reklamcılığa ilk adımım oldu. 2009 yılında Kıbrıs’a döndüm ve tecrübelerime dayanarak burada yine aynı şekilde devam ettim. Cumhuriyetçi Türk Partisi’ne dışarıdan bazı hizmetler verdim ve şu anda da tam zamanlı olarak çalışıyorum.

KIBRIS Ekonomi: Fotoğrafçılığa nasıl başladınız? Neler etken oldu?

Tijen EROL: 2006 yılında İngiltere’deyken fotoğrafa ilgi duymaya başladım. Aslında hep ilgi duyuyordum. Ekipmanı açısından ilk başta başlamak çok pahalı. Kardeşimin makinesiyle başladım, daha sonra farklı makinelere, lenslere yöneldim. Kurslara gitmeye başladım. İlk aldığım eğitim, “Karanlık Oda” eğitimiydi. Çok keyifliydi. Esas temeli öğrenmek için güzel bir eğitimdi. Fotoğrafa ilk başladığınızda bir keşif süreci vardır. Ben bu süreç içerisinde insanın olduğu, duygusal yoğunluğu anlatan, bir takım mesajlar içeren fotoğraflardan daha çok etkilendiğimin farkına vardım. Foto muhabirlik dalındaki ve belgesel fotoğraflarla ilgileniyorum. “O, An”ı yakalamayı seviyorum.

KIBRIS Ekonomi: Yunanistan’daki Uluslararası yarışmada kazandığınız bronz madalya ve elde ettiğiniz bu başarı size neler hissettiriyor? Fotoğrafın mesajı nedir?

Tijen EROL: Benim için çok önemliydi. Uluslararası bir yarışmada aldığım ilk madalyamdı. Bu beni çok mutlu etti ve inanılmaz bir heyecan duydum. Yarışmanın bende heyecan uyandıran bir başka yönü daha vardı. Konu “Barış ve Çocuk Hakları”ydı.  Fotoğrafım Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarında çekilmiş bir fotoğraftı. Oraya gittiğim zaman çok etkilenmiştim. Fotoğraftaki ise bombalanmış bir çocuk parkıydı. Böyle bir fotoğrafla ilk madalyamı almış olmak benim için gurur verici oldu.

KIBRIS Ekonomi: Neler size ilham verir?

Tijen EROL: İnsanlar, insanların yaşamları ve değişik kültürler. İmkanım oldukça değişik kültürler hakkında bilgi alabileceğim, onları gözlemleyebileceğim ülkelere seyahat etmeyi tercih ederim.

KIBRIS Ekonomi: Hedefleriniz ve hayalleriniz neler?

Tijen EROL: Bir takım projeler üretmek istiyorum. Bu yönde de bazı fikirlerim var ancak henüz hayata geçiremedim. Bilgi toplayarak, geliştirmeye çalışıyorum. Kıbrıs’la ilgili çalışmalar yapmak durumundayım. Değişik ülkelerde savaş fotoğrafçılığı yapabilmek ilgimi çekiyor ancak bunlar biraz hayallerimin ötesinde şeyler olur. Aklımdakilerin hepsi de sosyal içerikli. Bir bölgenin yaşayışı ile ilgili olabilir. Kıbrıs içinde de birçok bilmediğimiz, araştırmadığımız şeyler var. Yarışmalara katılmaya devam edeceğim. Fotoğrafla ilgilenen herkese de katılmasını öneririm. Her jürinin değişik bir bakış açısı var. Belki de bize kriter değildir ancak insanın kendini geliştirmesi açısından önemlidir. Fotoğraf yarışmaları sayesinde fotoğraf çekme, daha iyi şeyler üretme isteğim arttı ve bakış açım değişmeye başladı.

KIBRIS Ekonomi: Fotoğrafçılığı meslek olarak seçmek isteyenlere nasıl bir yol gösterebilirsiniz peki?

Tijen EROL: Eğitim çok önemlidir. Ben kısa dönemli kurslara gittim ve hala İngiltere’den online bir eğitime devam ediyorum. Bu bitmeyen bir eğitim sürecidir. İnsan kendini geliştirmeye devam etmeli. Ülkemizde büyük bir yanılgı var. “Ben ödül aldım, artık fotoğrafçıyım” demek insanın kendini geliştirmesini de engelleyici bir yanılgıdır. Fotoğrafçılığı meslek olarak seçmek isteyenlerin kendi ilgilendikleri fotoğraf türüne yoğunlaşmalarını da tavsiye ederim.

KIBRIS Ekonomi: Geleceğini şekillendirme aşamasında olan Kıbrıslı gençlere ne gibi mesajlar vermek istersiniz?

Tijen EROL: Ne istediklerinin farkına varsınlar ve peşinden gitsinler. Eğer çok istiyorlarsa mutlaka başarılı olurlar. Mutlaka boş zamanlarını kendilerine bir şeyler katacak şekilde değerlendirsinler. Bunlar geleceklerine dönük yatırım sağlar. Bu sanat dalı da olabilir, olmayabilir de. Yeni yetişen nesil çok bilinçli. Ne istediklerini biliyorlar. Fotoğrafa da çok fazla ilgi var. Ben bundan dolayı da çok mutluyum.